Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Werken met de pointcloud scanner

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Lees hier meer over de samenwerking met Unihorn in het scannen van een technische ruimte en vanuit een pointcloud naar Revit.

De opgave vanuit de opdrachtgever was het inmeten van een (bestaande) techniek ruimte, de techniek ruimte van het Klokgebouw in Eindhoven. In deze techniek ruimte bevindt zich zowel de werktuigbouwkundige- als de elektronische installatie. Omdat deze ruimte vrij compact is, en er overal leidingen/ kanalen lopen is het haast onmogelijk om dit op de traditionele wijze in te meten. Een pointcloud biedt hiervoor de perfecte uitkomst.

Een pointcloud wordt gemaakt door een 3D-laserscanner. Deze 3D-lasercanner wordt op verschillende posities in de ruimte geplaatst waardoor alles wordt ingescand en er geen onduidelijkheden plaatsvinden. Vaak is inmeten vanuit 1 standpunt niet voldoende. Om een hogere nauwkeurigheid te behalen wordt het vaak aangeraden om meerdere standpunten te gebruiken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de ruimte, maar ook van het aantal installaties dat zich in de ruimte bevindt.  

De pointcloud is een puntenwolk met miljoenen puntjes. Elk puntje vertegenwoordigd data, deze data analyse kunnen we in Autodesk Revit laden waardoor we de bestaande toestand als het ware kunnen overtrekken.

Doordat er een 1:1 weergave wordt gemaakt door de pointcloud in de bestaande ruimte geeft dat ons de mogelijkheid inzicht te krijgen in de bestaande situatie. Deze bestaande situatie kan vervolgens 3D gemodelleerd worden. Een van de handigheidjes van een pointcloud is dat het overal in je 3D model zichtbaar is. Je kunt modelleren vanuit de plattegrond, en het controleren vanuit een doorsnede/ 3D weergave.

De pointcloud biedt een gunstige oplossing voor het modelleren van (complexe) bestaande gebouwen/ ruimtes.  

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van de pointcloud? Neem contact met ons op!


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: