Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Vrouw in de techniek! Maak kennis met Samaher…

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


We stellen jullie graag voor aan onze nieuwste BIM Creator: Samaher Kanaan. Wij zijn ontzettend trots dat Samaher als 2e vrouwelijk technische BIM Creator bij ons terecht is gekomen. Hieronder lees je haar indrukwekkende verhaal hoe Samaher het vanuit Syrië naar Veenendaal heeft gebracht. Ze vertelt ons hoe ze het tot nu toe ervaart om een BIM Creator te zijn.

“Hallo, Ik ben Samaher, 40 jaar oud, ik kom uit Syrië. Ik heb een universitaire opleiding in werktuigbouwkunde (bouwkundige installatietechniek) afgerond in Syrië welke in Nederland wordt gewaardeerd als Bachelor WO.

Na mijn studie in 2005 ben ik aangenomen door het Ministerie van Volksgezondheid en ik heb daar als engineer gewerkt. Mijn werkzaamheden bestonden uit het mee-ontwikkelen van diverse koel- en verwarmingssystemen en het begeleiden van projecten voor het installeren van koel- en verwarmingssystemen in diverse nationale ziekenhuizen. Ook was het controleren op uitvoering van afgesloten contracten met leveranciers een onderdeel van mijn werkzaamheden. Tot de oorlog in mijn land uitbrak in 2011.

In oktober 2015 moest ik met mijn man (Mohamad) en twee kinderen (Amal en Ghassan) vluchten vanwege de oorlog. In juni 2016 kwamen wij terecht in Amerongen. Vanaf dit moment begon de tijd waarin wij ons leven opnieuw konden gaan opbouwen, wat moeilijk was dat!

In deze periode tijd heb ik mijn zoontje (Omar) gekregen. Na een paar maanden begon mijn man in Nederland met werken als technisch medewerker bij een installatiebedrijf, hij werkte voor ons vertrek naar Nederland als maintenance engineer in Syrië, Dubai en Rusland. De stap van maintenance engineer naar technisch medewerker kon niet anders vanwege de Nederlandse taal, hij moest ook voor een inkomen zorgen en hier kreeg hij de kans op werk.

Toen heb ik besloten dat ik niet zomaar werk wilde doen, en liever hard ging leren om de eerlijke kans op de arbeidsmarkt te krijgen. In 2017 begon ik met Nederlands leren, ik heb dit zelfstandig thuis geleerd. Iedereen weet dat Nederlands een moeilijke taal is en er blijven veel woorden die ik niet ken maar elke dag leer ik nog bij. Daarnaast zorgde ik voor mijn kinderen terwijl mijn man fulltime aan het werk was.

Sinds december 2018 word ik ondersteund door het UAF, de vereniging die me enorm helpt. Ik had bij hen een kans voor omscholing naar wiskundeleraar – ik ben dol op wiskunde – en daarnaast leer ik graag iets aan anderen. Technisch ontwerpen is mijn passie en dit was ook altijd mijn droom toen ik nog in mijn moederland woonde. Daar was ik al kortstondig begonnen aan een CAD-opleiding en ik kwam er toen al achter dat ik mezelf helemaal verlies in dit werk, want daarin leef ik in een mooie eigen wereld.

Ik heb zelfstandig gezocht voor een opleiding in Nederland waar ik met technisch ontwerpen kon beginnen, daarom ben ik in maart 2019 begonnen met de opleiding ACE mechanical designer onder begeleiding van Ronald Boekenlagen. Ik heb daar hard gewerkt om deze opleiding succesvol af te ronden in december 2019.

Het jaar 2020 is een heel bijzonder jaar vanwege Corona voor iedereen, maar volgens ons is alles makkelijker dan het leven in oorlog.

Maar ik was nog niet klaar met leren! Dat gevoel hoort echt bij mijn technische ambities, ik heb nu de de volgende stap genomen als BIM Modelleur!

Ik was al een tijdje op zoek naar een traineeship van BIM want BIM is tegenwoordig de taal van het wereld en ik wil deze taal niet missen! Ik ben bij BIM Creators gekomen via Michiel. Ik ken Michiel als één van veel aardige ouders van de vrienden van mijn zoon, maar ik wist niet wat voor werk hij deed tot mijn man hem zag rijden met de auto van BIM Creators, waar o.a. BIM, installatietechniek en VR opstaan! Mijn man heeft Michiel verteld over mijn wensen en ambities, daarna ging het snel! Ik ben heel dankbaar dat Michiel mij heeft geïntroduceerd bij zijn collega BIM Creators.

Mijn 1e gesprek had ik met Maartje en Martina, dat was echt een leuke verrassing voor mij. Vrouwen in de techniek in Nederland, eindelijk heb ik ze ontmoet. In vergelijking met mijn moederland werken er in Nederland weinig vrouwen in de techniek.

Werken bij BIM Creators is een gouden kans waar verschillende culturen met verschillende kleuren samenwerken als familie, ze kijken gewoon naar de persoon wat hij of zij kan doen, niet naar kleur, geloof of achtergrond. Bovendien vertrouw ik erop dat ik als BIM Creator kan groeien en mijzelf meer kan ontwikkelen in de techniek, ik pak deze kans met beide handen om mijn ambities waar te maken. Wat ik verder erg belangrijk vindt is de flexibiliteit die BIM Creators biedt aan de collega’s, dat geeft mij rust en ruimte om de privé en werksituatie te combineren. En dat is één van vele redenen om vrouwen te inspireren om de techniek in te gaan.

Als je de techniek voor vrouwen promoot, moet je dat niet laten doen door een oude grijze meneer. Laat zien dat een vrouw ook engineer, directeur of projectleider kan zijn. Dit zie je duidelijk terug bij BIM Creators. Vrouwen en meisjes moeten meer technische rolmodellen zien. Hierin herken ik mezelf ook, mijn technische studie reflecteerde helemaal op mijn ontwikkelgerichte en flexibele karakter waardoor ik mezelf kan aanpassen aan verschillende werkzaamheden en ook goed kan omgaan met verschillende omstandigheden, de diversiteit van techniek!

Naast mijn passie voor techniek heb ik ook nog verschillende hobby’s zoals lezen, fietsen, wandelen in het bos en ook koken en bakken doe ik graag!”

Wil jij ook meer informatie als vrouw in de techniek? Neem contact op met Maartje Luksemburg (maartjeluksemburg@bimcreators.nl).


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: