Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Virtual Reality in de bouw: toegepast op 3 niveaus

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Werken in de toekomst is werken met techniek. Diverse moderne toepassingen kunnen samen gebruikt worden, waardoor ze elkaar versterken. Een mooi voorbeeld daarvan is de combinatie van BIM modellen met Vitual Reality (VR). Hierdoor zijn ruimtes reeds tijdens de ontwerpfase te beleven alsof het pand er al staat.

Niveau 1: de buitenkant en omgeving
Bekijken hoe het pand in de omgeving past. Hoe groot het werkelijk wordt. Hoe het over komt als je aan komt lopen. Dit zijn waardevolle eerste indrukken die je van een pand krijgt als het af is. Als het af is kun je echter niet meer zo veel veranderen aan de uitstraling. Door virtueel om het pand te lopen kun je al deze aspecten goed bekijken en waar nodig aanpassen.

Niveau 2: de binnenkant
Een Virtual Reality tour door het pand kan helpen om beslissingen te nemen over de indeling. Het gaat nog een stap verder dan het 3D model. Je kan het pand gaan beleven, nog voor de eerste steen geplaatst is.

Niveau 3: in detail
Met Virtual Reality kun je echter nog meer: er worden steeds meer technieken toegepast in gebouwen. Denk daarbij aan warmtepompen, zonnepanelen, ventilatievoorzieningen, (vloer)verwarming, Internetbereik in het hele pand, brandpreventie, beveiligingsmaatregelen en domotica. Hoe meer voorzieningen er aanwezig zijn, hoe meer punten er ontstaan waar deze technieken elkaar tegen komen. Door middel van BIM modellen worden deze knooppunten 3 dimensionaal in beeld gebracht. Soms is het echter wenselijk om samen met desbetreffende technici nader te bekijken wat er in zo’n knooppunt samen komt en hoe dat het beste in goede banen geleid kan worden. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de benodigde techniek door alle uitvoerende partijen goed uitvoerbaar is.

Waardevolle aanvulling
Virtual Reality is een waardevolle aanvulling op BIM modellen. Het geeft de mogelijkheid om tot in het kleinste detail het ontwerp door te nemen en te optimaliseren.

Als u meer wilt weten over het toepassen van Virtal Reality voor uw bouwproject, neem dan contact met ons op.


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: