Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Revit Families

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Collega Jeffrey Elert neemt jullie graag mee in zijn kennis van Revit families.

Denk er eens over na, hoe belangrijk zijn Revit families eigenlijk?

Revit families zijn fundamenteel voor al onze projecten, zonder Revit families ben je namelijk nergens in een Revit project. Revit deelt families op in verschillende categorieën, wat begint met Systeem of Component.

Soorten families

Systeem families heeft Autodesk netjes ingebakken bij elke template die zij leveren, er is dus altijd wel iets om mee te modelleren. Denk hierbij aan Pipes, Ducts, Roofs etc. Deze systeem families zijn ook alleen maar te bewerken via de ‘types’ van dit product, enige limitaties zijn (helaas) daarmee ook ingebakken.

In component families heeft een modelleur alle vrijheid, hij of zij kan hier echt iets creëren. Dat maakt ook dat erg veel opties zijn in de ‘family editor’ van een component family. Echter zijn component families zeer belangrijk voor een Revit project, en het is het zeker waard om te ontdekken! Want wederom, waar zouden we zijn zonder families?

De family editor

Component families worden gecreëerd in een zogenaamde ‘family editor’ Hier begin je meestal met het modelleren van je gewenste geometrie. Dit doe je door te kiezen uit verschillende soorten vormen, deze plaats je en schaaf je bij totdat je je gewenste geometrie krijgt, een soort beeldhouwen dus!

Als je de gewenste geometrie gemaakt hebt dan kan je hieraan parameters toevoegen, dit is belangrijk als je wilt dat je component verschillende vormen kan aannemen, denk bijvoorbeeld aan een flens met verschillende diameters, of een spot?

Parameters kunnen bijvoorbeeld kijken naar een geplaatste dimensie, denk aan lengte of diameter. Wanneer er een parameter toegevoegd wordt aan de dimensie, past de dimensie zich aan op de ingevulde waarde van het tekst veld.

Daarnaast kunnen er formules toegekend worden aan verschillende soorten parameters, dit brengt een heel nieuw veld met mogelijkheden en uitdagingen met zich mee! Een leuk voorbeeld is een profiel, welke minimaal 100 en maximaal 1000mm mag zijn. Tussen deze waardes wil je via de parameter alles kunnen realiseren. Hoe benader je dit?

Dit is te bereiken door een formule te schrijven voor de dimensie parameter! In het voorbeeld nemen we even aan dat de dimensies ingeregeld zijn via de parameter: “Length”

Om de maximale lengte te bepalen gebruiken we eigenlijk dezelfde formule, we veranderen alleen even het symbool: < [kleiner dan] naar > [groter dan]. Daarnaast veranderen we de waardes. Dat ziet er als volgt uit.

 

We hebben nu de minimale en maximale lengte bepaald. Dit zijn 2 aparte formules, echter kunnen deze formules samengevoegd worden om het wat gemakkelijker maakt om terug te vinden. De formule zal er als volgt uit komen te zien:

Slot

In dit stuk tekst is pas het begin beschreven van alles dat mogelijk is in de wereld van Revit families, naast dat het erg leuk is om mee te werken leer je het programma ook erg goed kennen. Je weet waar alles zit en hoe het achter de schermen een beetje werkt.

Is je interesse gewekt, begin er dan vooral eens mee! Of meld je aan bij onze Revit family training, deze geven we sinds kort ook in onze BIM Creators Academy!


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: