Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Revit 2023 | Nieuwe features

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


De nieuwe editie van Revit is uit. Naast dat het logo een metamorfose heeft ondergaan ,zijn er elk jaar weer aanpassingen en nieuwe functies beschikbaar gesteld. Hieronder worden de nieuwste en meest gebruikte functies van 2023 uitgelegd.

 

Views en Sheets

Revit toont nu aan welke views er reeds op een sheet zijn geplaatst. Voor elke view wordt een vierkantje getoond. Wanneer het vierkantje is ingekleurd zijn de views al op een sheet geplaatst. Zo krijg je beter inzicht in welke views er bijvoorbeeld nog getagd en gemaatvoerd moeten worden. Hierdoor zullen er minder fouten ontstaan (zie figuur 1). Wanneer een view al op een sheet is gezet heb je nu de optie deze aan te klikken en te vervangen met een andere view uit het project. De locatie op de sheets zal dan hetzelfde blijven.

In de vorige editie moest je de view deleten en een nieuwe view plaatsen. Dit betekent: sheets zijn makkelijker op te zetten en een consistentie in het plaatsen van views (diroots kan dit ook).

Families

Filled regions zijn beschikbaar in alle family categorieën.

In de vorige editie was dit alleen beschikbaar in annotatie families. Dit betekent: het maken van symboliek (non scaleable) is nu een stuk simpeler geworden.

 

Taggen en maatvoeren

Maatvoeren kan nu (goed) in 3D! In je 3D view selecteer je een plane (figuur 2) en je selecteert je muur, leiding, of een ander element. Vanaf hier kan je simpel maatvoeringen neerzetten.

Model groups / groups zijn vanaf nu te taggen. Hier kan je een aparte tag voor creëren.

 

IFC Features

Elk element heeft nu standaard een IfcGUID code. Dit maakt het gemakkelijker dingen op te zoeken.

In de vorige editie kwam deze code pas zichtbaar na het exporteren van het model. Dit betekent: de workflow is makkelijker gemaakt en de elementen zijn sneller vindbaar tussen Solibri (IFC) en Revit.

 

IfcExportAs en IfcExportType parameters zijn nu standaard in de elementen en kunnen via de IFC Tree toegevoegd worden inclusief search bar (zie figuur 3)

Dit betekent: altijd up to date export classes en een hele makkelijke interface.

Cloud Features

Zowel materialen als shared parameters kunnen nu opgeslagen worden in de cloud (bijvoorbeeld. in BIM360).

In de vorige editie was dit enkel lokaal. Dit betekent: per project of bedrijf breed is het mogelijk een goede en simpel te bereiken materiaalbibliotheek op te zetten.

 

Dynamo

Interface is helemaal opgeschoond. Minder icoontjes en algeheel een duidelijker en rustiger beeld.

Dynamo support heeft nu ook de bekende ‘dark mode’.

Het is mogelijk om iconen, hulp linkjes, titels en teksten toe te voegen aan je script. Wanneer men het script opent in de Dynamo player kunnen ze direct naar de toelichting pagina navigeren. Bijvoorbeeld een sharepointdocument of een video.

 

Dynamo Player

Je kan meerdere folders selecteren waar jou scripts staan.

In de vorige editie was dit één enkele folder en moest je vaak switchen wanneer je scripts op een andere plek stonden.

 


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: