Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Projectmanagement: 5 aandachtspunten om efficiënt te bouwen

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Projectmanagagement

Projectmanagement is een taak waarbij er met veel aspecten rekening gehouden moet worden. Pas als alles klopt, kan een pand efficiënt gebouwd worden.

Aandachtspunt 1: Logistiek
De bereikbaarheid van de bouwplaats is een belangrijk punt van aandacht, zodat goederen zonder oponthoud aan- en afgevoerd kunnen worden. Het werkt efficiënter als materialen zo dicht mogelijk gelost worden bij het punt waar ze nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat grotere machines op de juiste plek kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan grote hijskranen die op een bepaalde plaats moeten komen te staan. Daarbij is het belangrijk dat de hijskraan niet ingebouwd wordt, waardoor er iets afgebroken moet worden voordat dit grote gevaarte weg kan. Dit komt voor….

Aandachtspunt 2: Planning
Door een goede planning voorkom je dubbel werk en onhandige situaties. Het lijkt een open deur, maar het komt regelmatig voor dat het plafond of pas gestucte muur weer open moet omdat er nog systemen aangelegd moeten worden. Als de betonvloeren gestort zijn, kost het extra werk om daar leidingen in te leggen. Dat extra werk had voorkomen kunnen worden.

Aandachtspunt 3: Administratie/ registratie
Overleggen en bespreken hoe zaken aangepakt moeten worden is belangrijk. Net zo belangrijk is het vastleggen van de gemaakte afspraken. Door goede administratie/ registratie van het ontwerp, is het duidelijk welke keuzes er gemaakt zijn. Het geeft antwoord op vragen van de uitvoerende partijen.

Aandachtspunt 4: BIM
Gebruik BIM, daarmee creëer je duidelijkheid in de ontwerpfase en voorkom je dure bouwfouten. Door middel van Clash Detectie worden in de ontwerpfase al fouten ontdekt, waardoor deze opgelost kunnen worden voordat met de bouw begonnen wordt. Neem bijvoorbeeld de technische ruimte. Hier komt veel techniek samen, waardoor coördinatie en een clash detectie noodzakelijk is om fouten te voorkomen. Wanneer fouten pas tijdens de installatie worden opgemerkt, dan kost het tijd en geld om dit aan te passen.

Aandachtspunt 5: Materialen
Projecten kunnen veel vertraging oplopen als de verkeerde materialen besteld zijn. Hiermee komen we weer op BIM uit: het te bouwen pand wordt reeds in de ontwerpfase van alle kanten doorgelicht, waarbij de beste oplossingen in het model verwerkt worden. Als er een verkeerd onderdeel gebruikt wordt, dan ontstaat er een clash, waarna het ontwerp aangepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerd tussenstuk of een te korte buis bij een waterleiding waardoor er lekkage zou ontstaan. Alle benodigde materialen zijn terug te vinden in het overzicht, inclusief bestelnummer en leverancier. Hierdoor worden de juiste materialen in de juiste hoeveelheden besteld.

Projectmanagement en BIM zijn een goede combinatie: wij helpen u graag om uw project efficiënt te laten verlopen.


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: