Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Een dag in het leven van…

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Een dag uit het leven van… Boaz Nagel

Wij nemen jullie regelmatig mee in een werkdag van één van de BIM Creators. Vandaag neemt Boaz Nagel jullie mee in zijn werkdagen. Boaz is 28 jaar oud en woont in hun eigen verbouwde huis in Baarn samen met zijn vrouw Hadassa en kat Simson. Boaz is vanaf 1 november 2018 een trotse BIM Creator.

Boaz werkte aan een project van Unica en was verantwoordelijk voor het modelleren van CV/GKW (centrale verwarming + koeling). Deze modellen worden aangesloten op het klimaatplafond, doordat elk gebied zijn eigen 6-weg klep heeft, kan er per gebied gekozen worden of er verwarmd of gekoeld gaat worden.

“Mijn wekker gaat af om half 7, dan word ik wakker en loop ik naar beneden, waar mijn computer staat. Ik start mijn computer op en dan maak ik verbinding met de Unica server. Na het verbinden start ik ook mijn model op.

Ik begin met het opstarten van het model, in de tussentijd start ik mijn Navisworks coördinatie model op, zodat ik alvast kan zien wat er die dag ervoor allemaal gedaan is door anderen. Dit is dan onder andere de E-installatie en de ventilatie installatie. Dan kan ik dus de nieuwe wijzigingen zien. Ik kan ook zien of mijn eigen systeem netjes is en of ik zelf niks ben vergeten om aan te passen. Zo loop ik een visuele controle door het model. De knelpunten sla ik op, zodat ik ze later kon terug vinden. Ook ben ik bezig met mijn e-mails bij te lezen.

Wanneer het model beschikbaar was kon ik weer aan de gang. Vaak had ik nog wel taken staan, die vanuit de Engineer van Unica zijn opgegeven.

Om 10 uur hebben we een BIM overleg. We kwamen samen om zaken te bespreken zoals de voortgang van het project, sparingen en/of deze goed- of afgekeurd waren. Als het nodig was dragen we oplossingen aan. In de meeting kregen we ook nieuwe informatie over het project. Een BIM overleg duurt vaak anderhalf uur.

Zelf ben ik met name bezig geweest met CV (Centrale Verwarming) en de GKW (Gekoeld water) die installaties heb ik gemodelleerd voor dit project. Het ligt eraan hoe druk een dag was, als ik een taak af kon krijgen ging ik langer door en soms duurde een bepaalde taak wat langer over meerdere dagen, dus dan werkte ik tot rond half 4 of 4 uur door.”

Hoe kijkt Boaz terug op het project en hoe heeft hij het ervaren?

“Dit was het eerste grote utiliteitsproject waar ik ging modelleren, dus ik was best wel benieuwd hoe het ging. Ik wist ook niet wat Unica van mij verwachtte, wat betreft niveau, maar uiteindelijk kan ik daar goed in meekomen. Technisch inhoudelijk was het soms wel lastig, zoals bepaalde regelgeving te hanteren voor de installaties die ik aan het modelleren was.

Ik ben 13 maanden met het project bezig geweest. Van 1 november 2019 t/m 11 december 2020. De programma’s waar we voornamelijk mee werkten waren Revit2019 en Navisworks Manage.

Ik ben trots op de uiteindelijk gemodelleerde installaties. Ik heb de opdrachtgever ook met dingen kunnen helpen. Ik heb ook een aantal jongens dingen geleerd wat te maken had met de functionaliteiten in Revit.

Als ik dit project nog een keer zou doen, dan had ik het anders aangepakt. De I in BIM staat voor informatie en ik zal de volgende keer de informatiestromen nog beter managen tussen alle partijen. Dit met name om de efficiëntie te verhogen en dubbel werk te voorkomen.

Het gave en tevens ook een grote uitdaging was tijdens dit project dat je met een bestaand gebouw te maken hebt. Dat maakt dat je in sommige situaties aangewezen bent op bestaande sparingen etc. Terwijl er ook weer nieuwe vloeren gecreëerd werden in de voorheen grote hallen, maakt dat weer dat je een stukje nieuwbouw hebt in bestaand.”

Realiteit:

Revit Model:


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: