Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Collega Leonard aan het woord over zijn visie op het gebruik van waterstof

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


We zijn het met zijn allen eens dat de CO2 uitstoot omlaag moet. Maar tegelijkertijd kopen we apparaten die in de zomer heel veel rendement opleveren, maar in de winter weer energie vragen van onze kolencentrales omdat de zon niet schijnt.

Daarom hebben we dit jaar 3 van onze collega’s naar de Bouwbeurs gestuurd voor een klein onderzoekje. Want wat is waterstof nu precies en wat hebben we er aan?

Waterstof is schoon, veilig en overal. Het wordt in 70 procent van alle materie in het heelal aangetroffen. En juist omdat er zo veel van is, kan waterstof overal gewonnen worden.  In zijn pure vorm is waterstof een onzichtbaar, reukloos en niet-giftig gas dat lichter is dan lucht. Maar we moeten het wel winnen voor we het kunnen gebruiken, want waterstof komt van nature niet voor als dat pure gas.

Er zijn meerdere manieren om waterstof te winnen. Onder meer met behulp van stoom en vergassing. Maar in Europa is elektrolyse het meest toegepast. Met deze methode wordt elektriciteit door water gevoerd, waardoor waterstof als gas vrijkomt.  Waterstof als energiedrager is twee tot drie keer efficiënter dan conventionele brandstoffen. Je komt verder met minder ‘brandstof’. En als we elektriciteit gebruiken die met hernieuwbare bronnen is opgewekt, dan kunnen we groene energie nóg groener maken.

Met deze informatie zijn onze collega’s eens flink gaan stoeien. Het hele CO2 probleem wordt bij ons ‘’Consumenten’’ neergelegd. Wij moeten allemaal verplicht van het gas af, omdat dit teveel CO2 uitstoot. Er worden hele wijken aangelegd zonder Gasmeter. Deze wijken zijn allemaal afhankelijk van het elektriciteitsnet. Knal er een mooie Waterpomp in, met een COP van 4, gooi wat zonnepanelen op het dak, neem een zonneboilertje, isoleer je huis goed, en je hebt een fantastische nul op de meter woning! Niet te vergeten dat je zomaar 20 a 25000 euro verder bent.

De eerste zomer ben je helemaal enthousiast, je elektriciteitsmeter gaat ineens naar links in plaats van rechts. Je levert stroom terug, je zonneboiler word lekker warm. Kortom fantastisch ! Vervolgens breekt de winter aan, het metertje gaat ineens de andere kant op.. je zonnepanelen vangen geen zon. Waar is die COP van 4 ineens gebleven? Wat je in de zomer terug geleverd hebt, heb je nu weer nodig. Maar ja.. niemand zijn zonnepanelen werken op het moment, dus dan zetten we de kolencentrales maar aan. Dan ben je weer terug bij af..

Uiteraard wil ik de warmtepompen en het elektriciteit niet afkraken natuurlijk. Maar wat nou als je deze 2 elementen gaat combineren? Het elektriciteit wat je over hebt, gebruik je om Waterstof te produceren die je in de winter weer kan gebruiken. Echter ga je hierbij wel van elektriciteit naar Waterstof naar elektriciteit, zonde van je verlies…

Het zou toch zo mooi zijn als we een mooie gebruikscirkel kunnen maken. Je wekt elektriciteit op in de zomer, dit zet je gedeeltelijk om in waterstof, zodat je dit weer in je waterstofketel kan gebruiken in de winter. En weleens over nagedacht dat als het hier winter is, dat het aan de andere kant van de wereld zomer is? Als zij nou solarparken aanleggen in de sahara, en wij leggen windmolenparken aan. Dan kunnen we toch ruilen? Tenslotte is ons gasnet met een kleine aanpassing geschikt voor waterstof, op dit moment halen we ook gas uit Rusland.

Ik hoop jullie allemaal aan het denken gezet te hebben, voor vragen kun je me altijd mailen via Leonardvandenoever@bimcreators.nl (opmerkingen en verbeterpunten ook uiteraard)

Fijne transitie gewenst!


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: