Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Clashes die we regelmatig tegenkomen

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


Clashes die we regelmatig tegenkomen

Clashes, oftewel de plaats waar de systemen door elkaar heen lopen, komen in de ontwerpfase van een bouwproject vaak voor. Door middel van een BIM model worden deze kruispunten zichtbaar gemaakt. De meeste clashes komen we tegen in de plafonds/ vloeren. Hier lopen veel systemen doorheen, waardoor de kans groter is dat er ergens een conflict ontstaat.

Sprinklers

Sprinklerinstallaties moeten aan allerlei wet- en regelgeving voldoen. Deze hebben in het BIM model voorrang op alle andere zaken die in het plafond verwerkt moeten worden. Sprinklers veroorzaken regelmatig clashes met andere systemen die weggewerkt moeten worden in het plafond zoals elektriciteit, verlichting, luchtkanalen en branddetectie.

Verdieping

Met name als verdiepingen op elkaar geplaatst worden in het BIM model, dan is het puzzelen. Naast de sprinkler is de riolering een lastig punt. Deze heeft namelijk altijd een minimale hellinghoek nodig, anders raakt deze verstopt. Ventilatiekanalen nemen vrij veel ruimte in. Regelmatig kruisen ze andere systemen waardoor er bekeken moet worden welk systeem omgeleid moet worden. Op een druk knooppunt moet je creatief zijn om in ieders belang de juiste oplossing te vinden. Daarvoor moet verder gekeken worden dan alleen naar het knooppunt zelf. Vaak moet er op een ander punt in het systeem een andere keus gemaakt worden waardoor de clash opgelost wordt.

Oplossing

Door een BIM model te bouwen, kunnen we uitspreken en laten zien waarom ergens meer ruimte voor nodig is. Vervolgens gaan we samen met betrokken engineers zoeken naar een oplossing. Door dit van tevoren te bekijken en te bespreken worden veel onaangename verrassingen tijdens de bouw voorkomen. Als dit soort zaken ter plekke opgelost moeten worden, is het afhankelijk van de uitvoerende partij hoe het eindresultaat wordt. Helaas komen we nog steeds fraaie voorbeelden tegen van hoe het niet moet: “Zo stond het op de (2D) tekening, vervelend dat het raam nu slechts een klein stukje geopend kan worden.” Met behulp van BIM modellen worden veel bouwfouten voorkomen.

Clash Detectie:

Er is een knooppunt en deze lossen we, in het belang van elke discipline op een zo goed mogelijke manier op.

Als u wilt dat clashes reeds in de ontwerpfase ontdekt en opgelost worden, laat u een BIM model maken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bouwproject te bespreken.


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: