Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

Blog BIM modellen: Clash Detectie in de praktijk

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


BIM Clash Detectie
Clash Detectie: BIM modellen maken technische knooppunten inzichtelijk waardoor veel conflicten vooraf in beeld komen. In dit blog geef ik enkele voorbeelden van clashes die ik, Thomas tegen ben gekomen.

Deuren
Om een mooi voorbeeld van Clash Detectie te noemen: het komt af en toe voor dat een kabelgoot door een deur getekend staat. Als de kabelgoot  boven de deur langs kan lopen, is deze clash eenvoudig op te lossen. Sommige deuren lopen echter van vloer tot plafond. In dat geval moet je in gesprek met de bouwkundige om te achterhalen of er iets aan de afmeting van de deur gedaan kan worden. Indien dit niet lukt, ga je bekijken of de kabelgoot door het plafond of door de vloer kan lopen.
Om bij de deuren te blijven, een andere clash is de draaicirkel van de deur. We komen de situatie wel eens tegen dat een deur niet helemaal geopend kan worden omdat er iets in de weg staat. Ter plekke oplossen is altijd onhandiger en vaak minder fraai dan van tevoren een oplossing vinden.

Samen
Een BIM model maken we aan de hand van de gegevens die wij voorhanden hebben. Daarom is het Clash Control afhankelijk van hetgeen wij aangeleverd krijgen uit de keten. Om zo veel mogelijk fouten te detecteren, is het belangrijk dat de informatie zo goed mogelijk gecontroleerd wordt voordat de eigenlijke bouw begint. Door met betrokken engineers naar bepaalde knooppunten te kijken, kun je samen tot de beste oplossing komen.

Eindcontrole
Als een BIM model af is maken wij er hier altijd een Virtual Reality animatie van. Met BIM spoor je al veel clashes op, maar soms lopen we virtueel toch tegen serieuze fouten aan. Enige tijd geleden had ik een BIM model gemaakt van een kledingzaak met 2 verdiepingen. In het BIM model leek alles in orde, maar toen ik Virtueel de trap op ging naar de eerste verdieping, stootte ik mijn hoofd. Het trapgat was ongeveer een meter verschoven. De trap en de vloer gingen niet door elkaar heen, vandaar dat er in het BIM model geen clash naar voren kwam. Het is fijn dat deze fout ontdekt was voordat er met de bouw gestart was, zéker met prefab verdiepingsplaten.

Wilt u optimale Clash Detectie voor uw bouwproject? Neem dan contact met ons op.

 


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: