Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

BIM modellen versus 2D tekeningen

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


2D tekeningen zijn waardevol en blijven prima bruikbaar voor veel bouwprojecten. Voor grotere/ meer complexe projecten hebben 3D ofwel BIM modellen echter grote meerwaarde:

BIM modellen werken tijd- en kostenbesparend
De bouwkundige uitwerking, constructie en installatietechniek worden samengevoegd in één BIM model. Waar bij veranderingen in een 2D ontwerp meerdere tekeningen aangepast moeten worden, worden bij BIM de veranderingen overal automatisch doorgevoerd. Op die manier wordt de kans op fouten sterk verkleind. Daarnaast zijn conflicten reeds in het bouwmodel zichtbaar, zodat ze direct opgelost kunnen worden. Bij 2D komen sommige fouten pas tijdens de bouw aan het licht, met alle extra tijd en kosten die dat met zich meebrengt. Daarbij zijn oplossingen die tijdens de bouw gevonden worden vaak minder optimaal dan oplossingen die vooraf verzonnen worden.

Leveranciers
BIM is volledig digitaal. Inmiddels voegen steeds meer leveranciers hun producten toe aan de BIM bibliotheek. BIM modelleurs hebben hierdoor direct alle benodigde gegevens bij elkaar. Het voorkomt verwarring, bijvoorbeeld bij het bestellen van materialen en het doorgeven van maten.
Door middel van het Data Management Systeem  worden de benodigde gegevens uitgewisseld tussen alle betrokken partijen en actueel gehouden. Na oplevering van het pand, blijven de BIM modellen in gebruik. Doordat alle aspecten nauwkeurig weergegeven staan, zijn ze van toegevoegde waarde tijdens onderhouds-, renovatie- en sloopwerkzaamheden.

Opdrachtgever
Voor de opdrachtgever zijn BIM modellen om meerdere redenen interessant. Naast de bovengenoemde tijds- en kostenbesparing, is het prettig om al in de tekenfase een goed beeld te krijgen van het te bouwen pand. Het helpt met het maken van de juiste keuzes voor de indeling. Daarbij is het mogelijk om de lichtinval te tonen. Het vergroten/ verkleinen/ verplaatsen van een raam of deur is in de tekenfase doorgaans geen probleem, maar kan in een latere fase een minder mooi eindresultaat geven.

Tot slot
Het gebruik van BIM modellen neemt snel toe. Waar uitvoerende partijen aanvankelijk graag bij de traditionele werkwijze bleven, raken ze nu steeds meer vertrouwd met BIM modellen. BIM is de nieuwe manier van ontwerpen en daarmee de nieuwe manier van werken in de bouw.

BIM VS 2D

Neem voor meer informatie over de voordelen van BIM modellen contact met ons op.


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: