Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

BIM Creators en Wijnen Installaties werken samen

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


In mei 2020 werd de opdracht door Wijnen Installaties uit Eindhoven gegeven aan BIM Creators voor het modelleren van de sprinklerinstallatie voor het nieuwbouwproject Havep. Hieronder lees je de ervaringen van Roel Janssen (Wijnen Installaties) en Ramon Kuperus (BIM Creators).

Roel vertelt: ‘Via Havep en één van hun partners ben ik bij BIM Creators terecht gekomen. De samenwerking met hen heb ik als zeer prettig ervaren. Ramon is een fijn persoon om mee samen te werken!
Het project Havep was uitdagend, omdat het gebouw nagenoeg geheel uit hout opgetrokken is in het kader van duurzaam en circulair bouwen. Dit brengt voor het realiseren van de installaties nieuwe, onbekende uitdagingen met zich mee.
Het meest uitdagende aan dit project was het beugelen van de installaties. Dit kon niet norm-conform, omdat het nagenoeg volledig houtbouw betreft. We hebben hiervoor alternatieven moeten bedenken en dat is gelukt. We gaan geen uitdaging uit de weg en gaan dit project tot een goed einde brengen.

Ramon vertelt: ‘We zijn begonnen met het eerste ontwerp te verwerken in het model, waardoor de installaties in grote lijnen verwerkt waren. Vervolgens kwam er een steeds beter beeld van de andere installaties en de visie van de architect.
Vanwege de vele wijzigingen in het model, zowel bouwkundig als installatietechnisch, is het uiteindelijke ontwerp van de sprinklerinstallatie meerdere keren veranderd. Dit vergde veel coördinatie.
De samenwerking met Roel van Wijnen Installaties is erg goed verlopen. Vanwege de coronapandemie verliep de meeste communicatie via online meetings, mail en telefonisch contact. Wel zijn we een aantal keer bij Wijnen Installaties in Eindhoven geweest om samen cruciale wijzigingen direct door te voeren.
Eén van de grootste uitdagingen van dit project was de insteek van de architect om een zo open, transparant en modern gebouw neer te zetten met veel open ruimtes, glas en houten balken. Ondanks het open karakter mocht er zo min mogelijk te zien zijn van de installaties.
Sprinkler is een aparte tak van sport binnen de installatietechniek, waardoor dit een leuk en interessant project was, op zowel technisch als communicatief vlak.’

Meer informatie over Wijnen Installaties: www.wijneninstallaties.com

 


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: