Actualiteiten rondom BIM en BIM Creators

BIM, het antwoord op dure bouwfouten

De wereld van BIM is constant in beweging. De markt ziet hier steeds meer de voordelen van. Op onze blog delen we deze ontwikkelingen, onze ervaringen en ideeën rondom BIM en de BIM Creators.
“Kennis hebben is macht. Kennis delen is kracht!”


BIM - het antwoord op dure bouwfouten

BIM is een goede oplossing voor dure bouwfouten. Deze bewering is echter afhankelijk van de kwaliteit en actualiteit van de informatie die erin verwerkt wordt. Het sleutelwoord voor een goed BIM model is communicatie.

Clashes
BIM is virtueel bouwen. Je maakt een model in 3D zoals het er buiten uit komt te zien. Daarmee kun je clashes opsporen om ervoor te zorgen dat je bouwfouten buiten niet tegen komt. Op het moment dat uitvoerende partijen iets anders doen dan er in het model staat, dan ontstaan er toch clashes. De informatie die je in het model stopt moet kloppen.

Communicatie
Daarom is het belangrijk om alle partijen met elkaar in contact te brengen. In het begin van het proces gaan we met de coördinatoren van de verschillende partijen rond de tafel. Hierdoor weet iedereen wie er bij het project betrokken zijn en wat er van hen verwacht wordt. We zorgen ervoor dat ze weten met wie ze contact moeten opnemen als de werkzaamheden elkaar kruisen. Hoe beter de communicatie, hoe beter alle werkzaamheden op elkaar afgestemd kunnen worden. Hoe beter de afstemming, hoe minder bouwfouten.

Aanpassingen
Een volgend punt is het verwerken van de aanpassingen in het BIM model. De wijzigingen worden door diverse partijen aangebracht. Dit moet dus op elkaar afgestemd worden. Het vereist enige discipline van alle betrokken partijen om de nieuwe afspraken toe te voegen. Als dit niet goed gebeurt, dan veroorzaken deze aanpassingen alsnog onduidelijkheden en fouten tijdens de bouw. Door BIM toe te passen kun je achteraf herleiden waardoor een bepaalde fout gemaakt is. Dat een wijziging niet doorgevoerd is in het model. Of dat een installateur zich niet aan het model heeft gehouden.

Overzicht
Als BIM coördinator moet je het totaalproces in de gaten houden, de informatiestroom borgen en goed met alle partijen in contact blijven. Wij zorgen ervoor dat betrokken partijen regelmatig bij elkaar langs lopen om te vragen of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn.
Zodra één van de betrokken partijen op z’n eigen eiland werkt en niet goed communiceert met de overige partijen, dan klopt het model niet. Dat moet je zien te voorkomen.

BIM model
Door middel van het BIM model overzie je het hele project doordat je doorsnedes hebt en je het model kan draaien. Daarnaast zijn diverse onderdelen te highlighten. Dit gebruik je bijvoorbeeld om te controleren of de buizen van de sprinklerinstallatie doorlopen en alle aansluitingen kloppen. Je kan de software vragen of de installatie iets raakt. Als een van de buizen een muur raakt, dan bekijk je waarom hij een muur raakt. Het kan goed zijn dat er vergeten is om een sparing te maken.
Zodra het model klopt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen met de laatste versie werkt.

Conclusie
BIM is een effectief middel ter voorkoming van bouwfouten. Voorwaarde is dat de zaken goed vastgelegd worden en dat de betrokken partijen op de hoogte zijn van wijzigingen. BIM wint snel terrein op bouwtekeningen. Daardoor raken steeds meer bouw gerelateerde ondernemingen vertrouwd met deze werkwijze. De communicatie blijft ten aller tijden een aandachtspunt: we blijven finetunen.

 

BIM ter voorkoming van dure bouwfouten, wij helpen u graag. Neem contact met ons op voor een afspraak.


Interessant voor jouw netwerk? Deel dit bericht op:


Samen sparren?

    Schrijf je hier in voor de BIM brief!

    In deze mail vind je een greep uit onze lopende projecten, een kijkje in de BIM keuken en natuurlijk een stukje kennisdeling. Onze slogan is niet voor niets: ''Strong by Collaboration''!

    Onze Partners

    Strong by Collaboration, één van onze krachten!
    BIM Creators werkt graag samen en dat doen wij onder andere met: